Avem echipă, avem valoare… în tenis. Monica Niculescu completează cvartetul de tricolore cu prezențe în „optimi” la turneele de Mare Șlem în 2015! Halep e lider, dar locotenenții vin din urmă!

Avem echipă, avem valoare... în tenis. Monica Niculescu completează cvartetul de tricolore cu prezențe în
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Monica Niculescu (27 de ani) a reușit pentru pentru a doua oară în carieră calificarea în optimile de finală ale unui turneu de Mare Șlem, grație succesului în fața cehoaicei Kristyna Pliskova, în minimum de seturi, scor 6-3, 7-5. Precedenta reușită a jucătoarei cu forehand atipic, lovit cu slice în loc de top spin, venise în 2011, la US Open. Monica devine astfel a treia jucătoare tricoloră cu rezultate spectaculoase într-unul dintre cele trei Grand Slam-uri din debut de an, după Irina Begu la Australian Open și Andreea Mitu la Roland Garros.

România are în acest moment o echipă reprezentativă în tenisul mondial și nu doar pentru că, pe hârtie, echipa tricoloră și-a asigurat revenirea în Grupa de elită a Fed Cup – competiția pe echipe a sportului alb, la feminin. „Cvartetul” manageriat de Alina Tecșor a fost de fapt o echipă cu destule jucătoare intrate în vizorul naționalei, șapte fete răspunzând prezent în ultimii doi ani la convocări. Cele șapte dueluri purtate de România în acest interval au avut protagoniste diferite, iar în 2015, turneele de Grand Slam urmează un script similar, în care în prim-plan apar pe rând jucătoare diferite.


26 de meciuri de simplu și dublu, 18 victorii, 7 națiuni-adversare și 7 tricolore (Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu, Alexandra Dulgheru, Andreea Mitu și Raluca Olaru) au construit podul României către elita de opt a competiției pe națiuni din sportul alb feminin, în mandatul Alinei Tecșor, începând cu 2014, atunci când „naționala feminină” a pornit pe drumul spre Grupa Mondială, din Grupa I Euro-Africană. Iată cum a ajuns România în fața unui meci cu performera ultimelor cinci ediții Fed Cup, Cehia (februarie 2016).

  • România – Ungaria (2-1) – duel decis de victoria la simplu a Soranei Cîrstea și de punctul decisiv al cuplului Niculescu / Begu
  • România – Marea Britanie (2-1) – punct decisiv adus din nou de cuplul Niculescu / Begu, după victoria la simplu a Simonei Halep
  • România – Lituania (2-1) Irina Begu și Monica Niculescu au câștigat fiecare câte un meci de simplu
  • România – Ucraina (2-0)Sorana Cîrstea  și Simona Halep au câștigat fiecare câte un meci de simplu
  • România – Serbia (4-1) – duel decis de evoluția extrem de inspirată a Soranei Cîrstea, cea care a deschis cu punct în fața numărului unui al echipei adverse, Ana Ivanovic, și a apoi adus victoria decisivă, de 3-1. Simona Halep a adus și ea punct la simplu.
  • România – Spania (3-2) – duel decis de revenirea, după o primă zi încheiată în lacrimi, a Irinei Begu, cea care a restabilit egalitatea în meciul 4 și a contribuit decisiv, în ciuda problemelor fizice din final, la succesul de la dublu, alături de Monica Niculescu.
  • România – Canada (3-2) – duelul le-a adus în prim-plan pe Alexandra Dulgheru și pe Andreea Mitu, ambele reușind victorii impresionante în fața jucătoarei de top 10, Eugenie Bouchard. Alexandra a adus punctul victoriei, de 3-1, în fața inspiratei debutante, Abanda.

Simona Halep rămâne etalonul tenisului feminin românesc, prin poziția în clasamentul mondial, prin așteptările legate de nivelul evoluției – pentru ea surpriză fiind considerată eliminarea în prima săptămână și nu calificarea în cea de-a doua săptămână a unui turneu de Mare Șlem, prin nivelul de mobilizare în rândul fanilor și prin faptul că numele său este pe buzele comentatorilor de tenis din întreaga lume, constănțeanca intrând în orice preview al unui turneu important. Dar Simona Halep nu este singura româncă cu rezultate în tenis și nici singura care îi ține cu sufletul la gură pe fanii români, pe frecvențele celor mai importante turnee din sportul alb, în a doua etapă, mai „tare”.

Patru jucătoare diferite au jucat optimi de finală în acest an sub tricolor în turneele de Grand Slam. Simona Halep a avut un sezon modest pentru standardele sale, cu o singură prezență în săptămâna a doua, la Melbourne. Îmbucurător este faptul că deși racheta numărul unu a României a ieșit din primele două tururi și la Paris și la Londra, fanii români au avut totuși o eroină de încurajat.


Hora bucuriei încinsă pe patinoarul din Galați, după victoria în fața Spaniei, la Fed Cup

Echipă, grup, unitate și atmosferă bună au fost cuvintele cheie folosite de toate componentele echipei de Fed Cup a României, de căpitanul nejucător Alina Tecșor și de președintele Fedrației Române de Tenis, George Cosac. Alexandra Dulgheru puncta, într-un interviu ProSport, unul din multele de la capătul duelului de la Montreal, că din punctul său de vedere, calificarea în Grupa Mondială „a fost o chestie mare pe care am făcut-o datorită întregii echipe, niciodată nu am fost în aceeași formulă, dar de fiecare dată ne-am înțeles bine. Am jucat având un obiectiv comun, asta ne-a motivat pe toate, am avut o singură direcție și ne-am pus toate forțele într-un singur sens. Toate fetele, de când ne-am reunit anul trecut la Budapesta, am făcut un lucru mare. Poate a fost puțin și mâna destinului, lucrurile s-au așezat așa, frumos: în momentul oportun s-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple pentru noi„. Iar „fiecare partidă unește mai mult echipa„, accentua și Alina Tecșor. După ce Monica Niculescu a completat cvartetul de fete care au făcut „optimi” în 2015 la Grand Slam-uri, putem spune că România are echipă de fete și în individualistul circuit WTA, acolo unde, în primul rând fiecare trage pentru el, așa cum puncta ferm Simona Halep, dar și pentru fanii de acasă și pentru „Tricolor”.

Irina Begu, prima „optime” a carierei la Australian Open

Despre Irina Begu, la începutul anului, știam că și propune intrarea în Top 30. Știam de la antrenorul Adrian Cruciat că a investit într-o echipă de patru profesioniști care să îi consolideze jocul de tenis, partea fizică dar și mentalul. Știam că accidentarea de la umăr a fost lăsată în urmă. Știam obiectivele, iar succesul de la Australian Open din primul tur cu nemțoaica Kerber a dat startul unei aventuri nocturne superbe pentru fanii români. Irina a legat trei victorii, a avut și șansă bună în „optimi”, cu Bouchard, și și-a stabilit personal best-ul carierei.


Irina Begu (24) a intrat în Top 30, pe locul 29 în 2015

2015 a fost un an în care tricolora a doborât bornă personală după bornă personală, avansând în clasamentul WTA și punând cel puțin un tur în plus la fiecare turneu major față de cel mai bun rezultat anterior. La Paris și Wimbledon i-a lipsit acea victorie majoră, în fața unei adversare din Top 5, dar, din postura de cap de serie, Irina și-a câștigat primele meciuri, un element important care indică constanță în evoluție.

Parcursul Irinei Begu la Melbourne

•    primul tur: victorie cu nemțoaica Angelique Kerber (cap de serie 9), scor 6-4, 0-6, 6-1
•    turul doi: victorie cu cehoaica Katerina Siniakova, scor 7-5, 6-4
•    turul trei: victorie cu nemțoaica Carina Witthoft, scor 6-4, 6-4
•    „optimi”: înfrângere în fața canadiencei Eugenie Bouchard  (93 WTA), scor 1-6, 7-5, 2-6
 

Dacă, la Melbourne, Irina a fost locotenent pentru Simona Halep, eliminată un tur mai târziu în „sferturi”, de Makarova, la Paris și la Londra, Andreea Mitu și respectiv Monica Niculescu sunt căpitani cu normă întreagă, unice purtătoare de drapel în faza tabloului de 16.

Andreea Mitu, mega-surpriza de la Roland Garros.

Andreea Mitu a intrat în competiția de la Roland Garros fără victorie pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem, cu un singur turneu de acest calibru jucat anterior și a plecat abia la startul săptămânii a doua, cu trei victorii în buzunar, cu mica dezamăgire de a fi avut o adversară cu clasament apropriat în „optimi”, dar care a gestionat mai bine emoțional partida, fiind mult mai prezentă în joc.


Andreea Mitu, salt spectaculos până în Top 70 după performanța de la Roland Garros

Andreea Mitu a recunoscut la final că a avut un culoar favorabil pe tablou, asta deși a înfruntat și a învins o fostă campioană a turneului parizian, acum aruncată de forma slabă la capătul mai puțin dezirabil al Top 100, dar și o jucătoare de Top 20. A fost ferită însă de un duel cu Șarapova, Williams, Kvitova, Azarenka, jucătoare dintr-o ligă aparte pe care clar nimeni nu și le dorește de partea cealaltă a fielului în primul meci. Această șansă face însă parte din joc și este necesară până la un punct în orice performanță notabilă la acest nivel, pentru că nu degeaba tenisul este un sport cu sistem piramidal în care campioana sau campionul are de învins șapte adversari, niciodată pe toți cei 128, iar un parcurs blând nu scade valoarea succesului.

Parcursul Andreei Mitu (100 WTA) la Paris

•    primul tur: victorie cu franțuzoaica Alize Lim (279 WTA), scor 6-3, 6-2
•    turul doi: victorie cu cehoaica Karolina Pliskova (12 WTA), scor 2-6, 7-6(5), 6-4
•    turul trei: victorie cu italianca Francesca Schiavone (92 WTA), scor 7-5, 6-4
•    optimi: înfrângere în fața belgiencei Alison Van Uytvanck (93 WTA), scor 1-6, 3-6

Monica Niculescu, frumoasa confirmare de la Nottingham

Monica Niculescu a început inspirat sezonul pe iarbă, în insulă, cu prima finală a anului, la Nottingham. Jocul îmbibat cu excesiv de mult slice este croit în mare parte pentru iarbă, acolo unde destui jucători au probleme din cauza presiunii puse de desele flexări ale genunchilor. Jucătoare unică în circuit, cu un forehand lovit mereu plat, Niculescu a arătat la Wimbledon că finala obținută într-un turneu de categorie a doua, în condiții dificile, cu multe ore de așteptare prin vestiare din cauza ploii nu a fost deloc o loterie. Cochetând constant cu Top 50, Monica și-a depășit rezultatele anterioare de la All England Club, fructificând și ea un culoar favorabil și ține aprins interesul românilor la Wimbledon 2015, cu un duel cu Timea Bacsinszky (Elveția).


Monica Niculescu are la 27 de ani un sezon fabulos pe iarbă: până acum, nu câștigase mai mult de un meci la Wimbledon într-o ediție

Parcursul Monicăi Niculescu (49 WTA) la Londra

•    primul tur: victorie cu portoricana Monica Puig (91 WTA), scor 5-7, 6-3, 6-1
•    turul doi: victorie cu slovaca Jana Cepelova (106 WTA), scor 6-3, 6-3
•    turul trei: victorie cu cehoaica Cristyna Pliskova (134 WTA), scor 6-3, 7-5
•    optimi: duel cu elvețianca Timea Bacsinszky (15 WTA)

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă…
”Cel mai bun jucător din campionat!”. Așteptat la naționala României, e gata de transferul carierei. Prețul stabilit
”Cel mai bun jucător din campionat!”. Așteptat la naționala României, e gata de transferul carierei. Prețul stabilit
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Ce se mai aude de Silkeborg, echipa care a i-a dat 10 lui FCSB în mandatul lui Nicolae Dică
Ce se mai aude de Silkeborg, echipa care a i-a dat 10 lui FCSB în mandatul lui Nicolae Dică
Asta ar putea fi mutarea anului în Superliga! Antrenorul ales pentru a-l înlocui pe Costel Gâlcă la Universitatea Craiova
Asta ar putea fi mutarea anului în Superliga! Antrenorul ales pentru a-l înlocui pe Costel Gâlcă la Universitatea Craiova
Grădinescu n-a mai suportat şi a cerut explicaţii. Comentatorul nu înţelege de ce i-a fost anulat penalty-ul FCSB-ului:
Grădinescu n-a mai suportat şi a cerut explicaţii. Comentatorul nu înţelege de ce i-a fost anulat penalty-ul FCSB-ului: "Aceasta este…
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată de soț și viața i s-a schimbat radical
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată de soț și viața i…
Viviana Sposub, imagini cu burtică de gravidă! Fanii sunt în culmea fericirii! ”Sarcina ușoară și multă sănătate”
Viviana Sposub, imagini cu burtică de gravidă! Fanii sunt în culmea fericirii! ”Sarcina ușoară și multă sănătate”
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Cât de frumoasă este prima soţie a lui Walter Zenga. Are 63 de ani şi arată ca o adolescentă
Cât de frumoasă este prima soţie a lui Walter Zenga. Are 63 de ani şi arată ca o adolescentă
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de seară, într-un local de fiţe din Capitală, familia s-a reunit
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de seară, într-un local de fiţe…
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
"Inima frântă! Te-am căutat ca disperatul!" Doi copilași români, rămași orfani după ce tatăl lor a fost înghițit de puhoiul…
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Jocuri gratuite în noiembrie 2024
Jocuri gratuite în noiembrie 2024
Start promiţător pentru Bernadette Szocs la WTT Champions Frankfurt 2024
Start promiţător pentru Bernadette Szocs la WTT Champions Frankfurt 2024
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți locatari s-au îngrozit: „Vi se pare normal?!”
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți locatari s-au îngrozit: „Vi se…
×